Yavru bir köpeği sahiplenmek ve onunla oyunlar oynamak herkes için eğlenceli bir iştir fakat yavru köpeğe yetişkin hale gelirken doğru bir eğitim vermek çok da kolay bir iş değildir. Eğer yavru köpek evde beslenecekse bunun için eğitimden önce evde yaşamaya uygun olan türü de bilmek gerekir. Malta köpeği (Maltese), Boston teriyer (Boston terrier), pug, Pomeranya köpeği, çivava (chihuahua), şitsu (shih tzu) ve pekinez (pekingese) türleri evde bakıma uygun ve rahat yaşayabilecek olan türlerdir. Bu türler içinden veya evde yaşamaya alıştırabileceğiniz bir başka türden hangisini almak istediğinize karar verdikten sonra evde köpek eğitimi süreci başlar.
Evde köpek eğitimi, köpeğin kritik faz evresinde yani 3 haftalıkken başlar. Bu dönemde olan yavru köpek etrafındaki diğer köpekleri tanımaya çalışma çabası içine girer. Yavru köpek 5 haftalık olduktan sonra insanları tanımaya, bağ kurmaya ve iletişim içinde olmaya çalışır. Bu dönemdeki yavrular zihinsel gelişim süreçlerinin en aktif olduğu dönemdedirler. Daha sonraki zamanlarında verilecek olan ihtisas, ileri itaat gibi eğitimlerin temelleri bu dönemlerinde atılmış olur. Köpeğin insanla bağının ve ona bakışının sağlıklı ve çekinmeden oluşması sağlanır. Unutulmamalıdır ki, köpeğin eğitime yatkınlığını sağlayan motivasyonu ve merakıdır. Bu faktörü tetikleyen de bu zaman içerisinde alacağı davranışla şekillenir. Pozitif köpek eğitimi de bunu destekler ve modern zamanın eğitim şekli artık cezalandıran klasik yöntemden uzaklaşmıştır.
Yavru köpek 7 veya 8 haftalık olduktan sonra kendi ihtiyaçlarını giderme eğilimine girer. Bunlardan ilkine tuvalet eğitimi ile başlanır. Köpek için evde tuvalet yeri belirlenirken onun ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Yavru köpeklerin yemekten ve uykudan hemen sonra, oyun oynadıktan sonra tuvalet ihtiyacını gidermeleri gerekir. Bu yüzden köpeğin tuvaleti de yaşam alanına en yakın yerde bulunmalıdır. Gazete ile verilecek eğitimde her gün yere gazete serilir ve köpek hangisi üzerine yapıyorsa günden güne o alandan birer gazete sayfası çıkarılır. Böylece kendine kalan alan içerisinde tuvaletini yapması gerektiğine koşullanır fakat ev içerisinde başka bir alanda yere gazete bırakılması yavrunun durumu farklı algılamasına neden olacaktır. İstenmeyen bir yere tuvaletini yaptığında da amonyak içeren ürünler ile değil sirkeli su ile o bölge temizlenmelidir ve köpeğe kesinlikle sert davranılmamalıdır. Çünkü yaptığı davranış, onun döneminin gereklerindendir. Bir diğer aşama ise temel itaat eğitimidir. Bu dönem genel olarak 20 ya da 25 gün sürer ve yavrunun sahibinden gelen kısa komutlara tasmalıyken itaatine yöneliktir. Yavru sahibinin köpeğin yapmasını istediği davranışı tek komut içeren cümleler ile belirtmesi yani ”Gel ve otur.” demek yerine ”Gel.” denip, köpek geldikten sonra ”Otur.” denmesidir. Bu komutlar verilirken köpeğe tok bir sesle fakat bağırmadan seslenilmelidir. Böylece üzerinde pozitif etki bırakan komutlar oluşturulmuş olur. İleri itaat eğitimi ise aynı davranışların tasma olmadan yinelenmesine dayanır. Evde köpek eğitimi için son olarak verilen ihtisas eğitimi ise bir ev köpeği için genel olarak alan korumaya dayalıdır ve iç güdüsel olarak bunu geliştirir fakat daha doğru bir eğitim için bu konuda genellikle eğitim uzmanları ve onların yapacağı test uygulamaları önem kazanmaktadır.
Evde köpek eğitimi, yavru için de sahibi için de zorlu bir süreç olsa da dönemin başarı ile atlatılması tamamen sahibin sorumluluğundadır. Onun bir bebek olduğunun ve hiç birşeyi zarar vermek için yapmadığının farkına varılmalı, pozitif eğitim anlayışı ile ona yaklaşılmalıdır.
Evde köpek eğitimi
Yorum Yaz