Bebeklik dönemlerinde olan köpekleri hayatlarına dahil eden kişilerin sahiplendikleri köpeklerle ilgili sorun yaşadıkları en önemli konuların başında disiplin ve otorite yetersizliği geliyor. Bir de köpeği sahiplenen kişinin bakım hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması sorunların daha fazla büyümesine ve içinden çıkılmaz bir hal almasına nede oluyor ve sonunda kişiler köpeğe bakamadıkları için köpek bakım evlerine bırakmak zorunda kalıyorlar. Bu tür can sıkıcı olayların yaşanmaması adına gerekli bilgiler edinilerek köpeğin eğitilmesi şarttır. Evde köpek eğitimi nasıl olmalıdır.
Bu eğitim köpeğin 3 ve 6 aylık olduğu dönemlerde verilir. Bu eğitim ile köpeğin ev içerisinde uyması gereken kuralları ve bu kuralların nasıl uygulanması gerektiği ve köpeğin dışarıda nasıl davranması gerektiğini öğrenmesi sağlar. Bu eğitim sayesinde köpek ile daha uyumlu bir yaşantı içerisinde olunur. Ayrıca bu eğitim ile köpek bakımının şartlarını öğrenmek köpekle geçirilecek olan yaşam kalitesinin en düzeyde olması sağlanır. Köpek bu eğitim sayesinde verilecek olan temel itaat kurallarına daha hızlı adapte olacaktır. Bu eğitimin suresi yaklaşık bir aydır ve eğitim alanları ev içi alanlar-dış mekanlar olarak ikiye ayrılır.
Köpeğin, müdahale edilmediği takdirde tuvaletini ev içerisine yapması ilerleyen zamanlarda çok büyük sorun haline gelecektir. Tuvalet eğitimi köpeğin 3 ve 6 aylık olduğu dönemler arasında verilmelidir. Ev içinde tuvalet eğitimi verilirken çişpedi ve gazete evin içerisinde belirlenen alanlara serilerek verilen bir eğitimdir. Gazete ve çişpedleri sayesinde köpek tuvaletini sadece belirlenen alanlara yapmasını öğrenecektir. Köpek normal süreçte tuvalet eğitimi yaklaşık bir ayda tamamlar. Ancak bazı durumlarda bu süre değişiklik gösterebilir.
Köpeğin ev dışında yerlere tuvaletini yapması için gerekli aşılarının tamamlanması ve altı ayını doldurmuş olması gerekir. Köpek, kas gelişimini ve kas kontrolünü ancak altıncı ayda tamamlar. Köpeğin iki kilogramdan daha az olması durumunda dış mekanda tuvalet eğitimi verilmesi onlar için sakıncalı olacağından dışarıda tuvaletlerinin yaptırılmaması daha faydalı olacaktır.
Temel itaat eğitimi köpeğe verilecek diğer eğitimlerde olumlu sonuçlar alınmasını sağlayan en önemli eğitimlerden birisidir. Cinsine bakılmaksızın köpeğim yaşı geldiğinde temel itaat eğitimi alması gerekir. Köpeğin temel itaat eğitimi alması, diğer alınacak olan eğitimlerde başarı sağlamasının yanında sahibi ile de daha uyumlu bir yaşam sürmesine olanak sağlar. Bu eğitim sayesinde köpek sahibinin isteklerini daha çabuk anlıyor ve yerine getiriyor. Köpeğe eğitim verilirken tasma ipinden yardım alınabilir. Bu sayede köpeğin sahibi kontrolünde olması ve otoritesinin dışına çıkmaması amaçlanır. Temel itaat eğitimi köpeğin 6 ve 9 aylık olduğu dönemlerde verilen bir eğitimdir. Çünkü köpeğin yaşı ilerledikçe hem kas yapısının gelişmesi hem de karakteristik özellikleri oturmaya başladığı için eğitim alması zorlaşabiliyor.
Köpeğin temel itaat eğitiminden sonra ileri İtaat eğitimi alması gerekir. Bu eğitim sayesinde köpeğin sahibinin kontrolü olmadan verilecek olan tüm komutları uygulaması sağlanır. Temel itaat eğitiminde öğrendiği komutları ileri itaat eğitiminde de öğrenir. Ancak bu defa kontrol altında olmadan tamamen rahat bırakılmış bir şekilde bu komutları uygulayacaktır. Bu sebeple temel itaat eğitiminde bütün komutları tam anlamıyla öğrenmiş olması gerekir. Köpeğin tüm komutları tam anlamıyla yerine getirebilmesi için eğitim veren kişinin çok net kararlı olması çok önemlidir. Köpeğin verilen komutlara uyması için otorite çok önemlidir. İleri itaat eğitimi her cins köpeğe verilen bir eğitim değildir. Çünkü köpeğin karakteristiközellikleri bu eğitimi almaya uygun olmayabilir.
Evde Köpek Eğitimi
Yorum Yaz