Chihuahua Köpek Eğitimi

Chihuahua ırkı köpeklerin daha fazla eğitime ihtiyaçları vardır. Ufak oldukları için sürekli kucakta şımartılmaları durumunda eğitim almaları çok daha önemlidir. Eğitim verirken dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Ürkek olan Chihuahua’ya çok yüksek sesle bağırılması, ani tepkiler verilmesi istenmeyen durumlarla sonuçlanabilir. Çok bağırmadan, ceza verilmeden, sakin uyarılarla eğitilmekte fayda vardır.

Eğitime 9 -10 aylıkken başlanmalıdır. Eğitim süreleri 4 haftadır. Chihuahua köpek eğitimi ile sosyalleştirilmeleri sağlanmalı, ısırma eğilimine son verilmesine önem gösterilmesi gerekmektedir. Çok fazla havladıkları için havlamamaları üzerine de eğitim almalıdırlar. Çok zeki ve öğrenmeye açık köpeklerdir. Ancak inatçı ve asabi yapılarından dolayı eğitim almaları zorlaşabilmektedir. Özellikle tuvalet eğitimleri çok zor verilebiliyor ve zaman alabiliyor.

Chihuahua Köpek Eğitimi

Chihuahua Özellikleri

Chihuahua Meksika kökenli ırktır. Ülkemizde çok fazla tercih edilen süs köpekleri arasındadır. Adı şivava olarak bilinir. Dünyanın en küçük köpek ırklarından bir tanesidir. Chihuahua diğer köpek ırklarından farklı olarak çekingenlik, ürkeklik, korkaklık ve çabuk strese girme özellikleri vardır. Bu ırk köpeklere özellikle yolculuk esnasında sakinleştirilmezse stres onların bağışıklıklarını düşürüp hastalıklara yakalanmasına sebep olabiliyor. Yolculuklarda kiloları da az olduğu için yanınızda seyahat etmelerini sağlayın ya da veteriner hekim tarafından sakinleştirici vermenizde büyük fayda var. Chihuahua’lar aynı boyutlarda olmazlar. Ortalama ağırlıkları 1200 -3000 gr arasındadır. Yerden yüksekliği ise 13 cm’ye kadar olabiliyor. Anatomik özellikleri kafalarının elma gibi kubbe şeklinde olması bir Şivava’da aranan en önemli özelliktir. Kubbe kafa saf kanlık belirtisidir.

İri kulakları, kahverengi göz renkleri vardır. Oldukça küçük burunları vardır bu yüzden uyurken horlarlar. Kısa tüylü ve uzun tüylü olmak üzere 2 tür Chihuahua vardır. Türkiye’de çok fazla safkan ırka rastlamak mümkün değildir. Küçük olmalarının aksine çevik, enerjik ve dayanıklı köpeklerdir. Soğuk havaları sevmez ve soğuk havalara dayanıksızdır. Koruma amaçlı soğuk havalarda kazak giydirilmesi gerekebilir. Yaklaşık olarak 15 yıl kadar yaşayabilmektedirler. Chihuahua cinsi köpekler kesinlikle dışarıda bahçede yaşayamazlar. Evde yaşamaya uygun tam bir ev köpekleridir.

Sahiplerine çok bağlıdırlar. Her zaman sahiplerinin yanında olmak isterler. Sürekli sahiplerinin peşinde gezerler. Sahiplerine sevgilerini belli ederler ve onlarda sevgilerinin karşılığını görmek isterler. Sahiplerinin yüzünü yalamaktan çok hoşlanırlar. Çok inatçı ve kıskançlardır. Sahiplerini çok kıskanırlar, sahiplerine zarar geleceğini anladıklarında ısırma eğilimi gösterebilirler. Yabancılara karşı çok şüpheci ve asabilerdir. Saldırgan tavırlar sergilerler.

Chihuahua Bakımı

Kısa tüylü olan Chihuahua bakımı uzun tüylü olan cinsten daha kolaydır. Kısa tüylü olanlar köpeklerin haftada bir kez taranması yeterlidir. Uzun tüylü olan köpeklerin ise her gün taranması gerekmektedir. Ayda bir düzenli yıkanmalarında fayda vardır. Banyo esnasında chihuahua cinsi köpeklerin kulaklarına ve gözlerine su kaçırmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Dişlerinde tartar oluşmasını engellemek için düzenli olarak kontrol ettirilmeli ve dişlerinin temizletilmesi gerekmektedir. Tırnak bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Sağlığının korunması için düzenli ve az yemek yemeli, fazla kilo alımı engellenmelidir.

Chihuahua Cinsinin Yatkın Olduğu Hastalıklar

Genetik olarak deri hastalıklarına, kalp dolaşım hastalıklarına, tümörlere yatkınlardır. Genetik temelli bazen rastlanan soluk borusunun daralması gibi hastalıklara yatkındır. Sebepleri arasında genetik, uzun süre öksürmeleri, aşırı heyecanlanma, üst hava yollarında hastalık vardır. Soluk borusunun daralması nefes almada zorluğa, öksürüğe, egzersiz düşüklüğüne, bayılmalara sebep olmaktadır. Tetikleyen sebepler ise aşırı sıcak olması, nemli ortamlar ve aşırı heyecanlanma ve aşırı şişmanlama neden olabiliyor. Chihuahua’nın aşırı kilo almasına müsaade edilmemesi gerekir. Kilo alımının önüne geçmek için düzenli beslenmeli ve kilo kontrolü yapılmalıdır.

 

etiketlerETİKETLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Chihuahua Köpek Eğitimi